Dnia 03.10.2019r. odbyła się wycieczka edukacyjna „Jesienne porządki w kaszubskim ogrodzie” w Muzeum Kaszubskiego im. Franciszka Tredera w Kartuzach w której uczestniczyły dzieci z klasy II b i III a uczęszczające w zajęcia języka regionalnego – kaszubskiego. Wyjazd odbył się w ramach realizacji 3 godz. języka kaszubskiego.

Celem wycieczki edukacyjnej w terenie było:

• poznanie środowiska przyrodniczego, jakim jest ogród

• poznanie roślin rosnących w ogrodach na Kaszubach

• poznanie pór roku w języku kaszubskim: zymk, lato, jeséń i zëma

• obserwacja prac wykonywanych jesienią w ogrodzie kòpanié, wëriwanié,

• rozpoznawanie warzyw, kwiatów i ziół – marchew, kapùsta, malwë, astrë, pannë bez płot, naczétczi, kòperk, krziżewé drzewò, matczé zelé,słuńcownik

• kształtowanie nawyku codziennego spożywania owoców (brzadu) i warzyw (ògardowizne)

• utrwalenie słownictwa w języku kaszubskim – ògard,nokce, makównica, bëlëca, kòlãder, jaskùlczé òczkò, riwka, grôp

• układanie tekstu w formie ustnej na temat „ Jesénny ògród”

• zabawy integracyjne po kaszubsku z Jablónem – kaszëbsczim dëchã ògardów

Bezchmurne niebo i piękne słońce towarzyszyło uczestnikom czwartkowego wyjazdu do Kartuz, gdzie brali udział w jesiennych porządkach w kaszubskim ogrodzie na terenie Muzeum Kaszubskiego. Na kaszubskich wsiach okres jesieni to czas wielu obowiązków - zbierano warzywa, zioła i przyrządzano przetwory. O tym, jak to przed laty i teraz, wyglądają jesienne porządki, dowiedzieli się biorąc udział w żywej lekcji przyrody, ogrodnictwa i kiszenia kapusty. W kaszubskim ogrodzie rośnie to co przed laty również znajdowało się w takim ogrodzie. Uczestnicy zajęć pomagali pracownikom muzeum w ścinaniu kwiatów i przygotowaniu ogrodu na zimę. Ścinali zioła: lubczyk, macierzankę czy miętę w tym bardzo przydatną dla muzeum lawendę, gdyż swym zapachem odstrasza ona mole. Poznawali warzywa, jakie rosną w ogrodzie: m.in. buraki, rzepę, marchew i kapustę, które ochoczo wyrywali z ziemi. Z ziół i kwiatów powstały piękne kompozycje. Dumą kaszubskich gospodyń były piękne kwiaty, czyli malwy, nagietki, nasturcje, budleja, piwonie, astry czy hortensja. Nie lada atrakcją dla dzieci były zajęcia z kiszenia kapusty prowadzone pod okiem mamy ucznia naszej szkoły. Mogły zobaczyć, jak na Kaszubach przygotowywano kiszoną kapustę i uczestniczyć w tym procesie: szatkowały kapustę, obierały marchew, którą później tarły. Następnie trzeba dodać soli i ugniatać wszystko do pojawienia się soku. Przełożyć do kamiennego garnka i mocno ubijać. Dzieci były zachwycone lekcją w terenie. To inne poznawanie świata niż przy tablicy. Poznały smaki i zapachy a także obowiązki domowe naszego regionu, oczekując kolejnego wyjazdu.

p1070935_small.jpg p1070937_small.jpg p1070938_small.jpg p1070939_small.jpg p1070940_small.jpg p1070949_small.jpg p1070953_small.jpg
p1070955_small.jpg p1070956_small.jpg p1070959_small.jpg p1070962_small.jpg p1070963_small.jpg p1070965_small.jpg

Strona główna