21 września 2019 roku uczniowie klasy IB rozpoczynający swoją przygodę z językiem kaszubskim wybrali się na pierwszą w tym roku szkolnym wycieczkę edukacyjną pt. „Òd zôrenka do bróta chleba” i „Dzéń bùlwe” ramach realizacji 3 godziny języka regionalnego – kaszubskiego. Tym razem odwiedziliśmy „Zagrodę Sołtysówka” w Łapalicach.

Cele wyjazdu edukacyjnego:

• przybliżenie dzieciom warunków życia na wsi

• rozwijanie potrzeby przebywania w środowisku wiejskim

• umożliwienie dzieciom kontaktu ze zwierzętami hodowanymi

• kształtowanie praktycznych umiejętności i samodzielności

• poznanie tradycji, obrzędów, kultury i historii regionu

• poznanie słownictwa w języku kaszubskim: żëto, pszénica, piekôrz, kùch, gãs, trus, swinia, kòłôcz, młodze, bùlwë, farwë, gbùr, młënôrz, zómk

• integracja, współpraca i wzajemna pomoc uczniów

Uczniowie zgodnie przyznają, że zajęcia w terenie to ich ulubione zajęcia. W Zagrodzie Sołtysówka w Łapalicach przywitali nas gospodarze tego miejsca. Pod czujnym okiem gospodarzy dzieci dowiedziały się, że z jednego ziarna zboża wysianego przez rolnika mamy 40 nowych ziarenek. Dzięki wspólnej pracy własnoręcznie zrobiliśmy ciasto: odmierzanie produktów, mieszanie, wyrabianie, ugniatanie, formułowanie bułeczek o fantazyjnych kształtach i układanie ich na blachach. Przy tym dowiedzieliśmy się jak uprawia się zboże i jak powstaje z niego mąka. Dla większości z nas było to niemałe przeżycie, ponieważ na co dzień nie mamy do czynienia ze zwierzętami gospodarskimi. Na miejscu, pomimo deszczowej pogody doświadczyliśmy prawdziwie sielskiej atmosfery, gospodarstwo zlokalizowane jest w otoczeniu pól i lasów, z dostępem do jeziora. Oglądaliśmy zwierzęta żyjące na gospodarstwie, które karmiliśmy zebraną trawą, niektóre z nich można było dotknąć i pogłaskać, wśród nich były prosiaczki, kozy, cielaki, kury, owce, kucyki i króliki. Mimo, że pogoda nam nie sprzyjała pojechaliśmy wozem drabiniastym pod Zamek w Łapalicach. Przejażdżka była najlepszą atrakcją wyjazdu edukacyjnego. Nie zabrakło takich atrakcji jak robienie jeży z ziemniaków czy pieczątek w kształcie kaczek, motyli i serc. Z jednej sadzonki ziemniaka wyrasta około 20 nowych. W międzyczasie posililiśmy się ciepłymi drożdżówkami i ziemniaczanymi frytkami, które po wielu atrakcjach dzieci zajadały z wielkim apetytem. Na koniec wspólnie zaśpiewaliśmy kilka piosenek w języku kaszubskim. Dzień intensywny, w zasadzie jak każdy z naszych terenowych zajęć, jednak zaliczony do bardzo udanych. Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik otrzymał „Order Małego Farmera”. Teraz wiemy, jak wygląda życie na prawdziwej kaszubskiej wsi.

dsc_0167_small.jpg dsc_0170_small.jpg dsc_0175_small.jpg dsc_0177_small.jpg dsc_0179_small.jpg dsc_0187_small.jpg dsc_0190_small.jpg
dsc_0197_small.jpg dsc_0199_small.jpg img_20190921_085742_small.jpg img_20190921_090317_small.jpg img_20190921_093631_small.jpg img_20190921_093851_small.jpg

Strona główna