W sobotę 3 października 2020 roku zorganizowano wyjazd do Zagrody „Sołtysówka” w Łapalicach dla uczniów klasy I b w ramach zajęć z języka regionalnego – kaszubskiego na zajęcia edukacyjne pt. „Òd zôrenka do bróta chleba” i „Dzéń bùlwô”.

Cele wyjazdu edukacyjnego:

• przybliżenie dzieciom warunków życia na wsi

• rozwijanie potrzeby przebywania w środowisku wiejskim

• umożliwienie dzieciom kontaktu ze zwierzętami hodowanymi

• kształtowanie praktycznych umiejętności i samodzielności

• poznanie tradycji, obrzędów, kultury i historii regionu

• poznanie słownictwa w języku kaszubskim: żëto, pszénica, piekôrz, kùch, gãs, trus, kòłôcz, młodze, bùlwë, farwë, gbùr, młënôrz, zómk

• integracja, współpraca i wzajemna pomoc uczniów

W miejscowości Łapalice, tuż przy wjeździe do gospodarstwa, czekała na nas gospodyni Zagrody „Sołtysówka”. Uczestnicy zostali bardzo serdecznie przywitani i zaproszeni do domu. Nasi uczestnicy wcielili się w rolę małych kucharzy. Pod kierunkiem pani Marzeny przygotowali pyszne drożdżówki z powidłami oraz poznali tajniki wypieku chleba. Następnie z gospodarzem dzieci zwiedzały gospodarstwo, mogły zobaczyć jak wygląda chlewnia z zewnątrz - licząca 300 sztuk trzody. Mogły wziąć na ręce małe prosiaczki. Zaprzyjaźniły się z Frankiem – tatą małych prosiaczków. Później udaliśmy się na łąkę, gdzie narwaliśmy trawy i koniczyny, którą mogliśmy nakarmić kozy, daniele i owce. Dzieci miały możliwość pobiegania po polach. Zobaczyły bażanta złocistego, kury ozdobne, gołębie pocztowe, pawia, króliki, świnki morskie, koszatniczki i wiele innych zwierząt. Naszym głównym bohaterem wycieczki został ziemniak – bùlwa. To z niego dzieci zrobiły pieczątki i ziemniaczanego jeża /bùlwòwégò jeża/. Po zabawie z pieczątkami na stole pojawiła się olbrzymia ilość frytek. Po skonsumowaniu frytek czekała na uczestników przejażdżka wozem drabiniastym ulicami Łapalic.

To był fantastyczny dzień - wypełniony zabawą, radością i uśmiechem. Cudowna pogoda, przyjazne dzieciom gospodarstwo i gospodarze z uśmiechem na twarzy tworzą klimat Zagrody „Sołtysówka”. Czas wolny mogły spędzić na placu zabaw. A na koniec każdy z uczestników wyjazdu otrzymał odznakę „Małego Farmera”. Koniecznie chcemy wrócić do gospodarstwa na wiosnę, by przygotować z kaszubskich truskawek pachnące konfitury. Uczniowie zgodnie przyznają, że zajęcia w terenie, na wycieczce są dla nich ulubionymi zajęciami.

_112046_small.jpg _112106_small.jpg _120714_small.jpg _121316_small.jpg
_121817_small.jpg _122044_small.jpg _123644_small.jpg _130852_small.jpg

Strona główna