W sobotę 20 października 2020 r. zorganizowano wyjazd w ramach zajęć z języka regionalnego - kaszubskiego. W wyjeździe uczestniczyli uczniowie klasy III b. Wzięli udział w warsztatach regionalnych: Kapuściana przygoda i Życie na Zaborach w Chacie Kaszubskiej w Brusach.

Celem warsztatów regionalnych było:

•poszerzenie wiedzy uczniów z zakresu kultury i historii regionu Kaszub – Zabory - południowe Kaszuby,

•zapoznanie z wyglądem i przeznaczeniem dawnych przedmiotów związanych z życiem na Zaborach,

•poznanie roślin kapustowatych i procesu kiszenia kapusty

•poznanie słownictwa związanego z warsztatami: żëcé, zwëczi, czerzenka, kapùsta, trãpk, wëk, sekac, òbëczôj, kùfel, balika, kòrëto,

•zainteresowanie uczniów życiem codziennym ludzi dawniej na wsi

•kulturalne zachowanie w środkach transportu publicznego

•integracja uczniów podczas wspólnych wyjazdów

O godz. 8.00 wyruszyliśmy na zaplanowaną wycieczkę do Kaszubskiej Chaty w Brusach. Około godz. 9.45 byliśmy na miejscu, gdzie czekał na grupę uczniów Pan Krzysztof, który poprowadził warsztaty dla przybyłych. Na początek zapoznał uczestników z Życiem na Zaborach, z przedmiotami codziennego użytku mieszkańców, zwyczajami i ich obyczajami. Wzięli udział w quizie kaszubskim, gdzie mogli wcielić się w rolę zaborskich rzemieślników. Następnie dowiedzieli się, że w dawnych czasach, gdy produkty spożywcze były trudno dostępne, ludzie radzili sobie, jak tylko mogli. Sami produkowali przedmioty codziennego użytku, a także przetwarzali produkty, które sami wyhodowali. Taką samą możliwość mieli uczniowie, którzy uczestniczyli w warsztacie pt. Kapuściana przygoda. Postępując zgodnie z kaszubskim powiedzeniem „Pò swiãti Tekli, bãdzemë kapùstã seklë” (Po św. Tekli, będziemy kapustę szatkować). Jak sama nazwa wskazuje warsztaty związane były z kapustą, a dokładnie z kiszeniem kapusty. Warsztaty prowadził Pan Krzysztof Gradowski, który to na początku przedstawił dzieciom rodzinę roślin kapustowatych. Uczniowie zapoznali się z procesem kiszenia kapusty od momentu jej odpowiedniego przygotowania, aż do efektu finalnego. Ubrane w fartuszki, dzięki opowieściom Pana Krzysztofa, poznały sposoby przygotowania kapusty do kiszenia w dawnych czasach. Prowadzący pokazał dzieciom jak kiedyś szatkowano kapustę do dużych bali. Jednocześnie trzecioklasiści mieli okazję sprawdzenia do czego służyła baliczka, trãpek, kùfel czy kòrëtkò. Kolejnym etapem było posiekanie i przygotowanie własnej porcji kapusty. Dla każdego ucznia przygotowano deseczkę, nożyk oraz wałek do ubijania kapusty. Dzieci miały okazję samodzielnie pokroić kapustę, potrzeć marchewkę na tarce i przygotować ją do kiszenia w słoiku, który mogły zabrać ze sobą do domu. Na koniec wspólna degustacja przygotowana przez p. Krzysztofa, przepyszne i bardzo zdrowe surówki z marchewki i kapusty. We wspaniałych nastrojach wróciliśmy do Dzierżążna.

img_20201020_105158_small.jpg img_20201020_105242_small.jpg img_20201020_110915_burst002_small.jpg img_20201020_111013_small.jpg img_20201020_111041_small.jpg
img_20201020_111100_small.jpg img_20201020_113038_small.jpg img_20201020_114725_small.jpg img_20201020_114852_small.jpg img_20201020_114905_small.jpg
img_20201020_120229_small.jpg img_20201020_120317_small.jpg img_20201020_121443_small.jpg img_20201020_122642_small.jpg img_20201020_130933_small.jpg

Strona główna