Chilli, pieprz, czosnek, papryka… Gorąco! Pali! Szczypie! – pikantne dania mają prawdopodobnie tyle samo przeciwników co… zwolenników. Ba! Pasjonatów! Bo trzeba przyznać, że jest coś urzekającego w daniach, które przyspieszają krążenie krwi. A że 16 stycznia obchodzony jest Dzień Pikantnych Potraw, my również postanowiliśmy ten dzień uczcić na ostro serwując jedno z ulubionych dań naszych uczniów – nagetssy! Było smacznie i zdrowo dzięki wysokiej jakości świeżych produktów spożywczych wykorzystywanych w naszej kuchni.
Pieprz zabija więc wiele szkodliwych bakterii, które dostają się do żołądków wraz z pożywieniem. Papryczka chili to bogate źródło witaminy C. Organiczne związki chemiczne zawarte w chili chronią m.in. przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Chili może też przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok. Za jej ostrość odpowiada kapsaicyna. Powoduje ona m.in. wydzielanie tzw. hormonów szczęścia, które poprawiają nasze samopoczucie. Spożycie kapsaicyny, w niewielkich ilościach, wzmaga wydzielanie śliny i pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych.