Uczniowie klasy IV b uczęszczający na zajęcia języka regionalnego – kaszubskiego w środę 22 listopada wzięli udział w warsztatach kulinarno – plastycznych z kuchni kaszubskiej.
Cele główne warsztatu kulinarno – plastycznego to:
-rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych;
-kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny;
-poznawanie tradycyjnych potraw kaszubskich;
-zapoznanie z naczyniami i przyborami kuchennymi, ze sposobem przyrządzania wybranych potraw;
-szanowanie wytworów swojej pracy i pracy innych;
-nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych, książek kucharskich;
-rozwijanie zdolności, wrażliwości, wyobraźni i twórczego myślenia.
Kaszubskie potrawy cechuje przede wszystkim prostota. Wykorzystuje bogactwo tego co jest w zasięgu ręki z lasów, jezior, łąk, morza, a także sadów i pól. Dzieci odkrywały smak prawdziwej kaszubskiej kuchni z przepisem na zupę z brukwi pani Bożeny Kupper – Krzyżanowskiej, która prowadziła warsztaty kulinarno – plastyczne. Dowiedziały się, że robiona jest zazwyczaj na jesień (jeséń), gdyż wtedy na polach pojawia się brukiew i to nie byle jaka, bo żółta (żôłtô). Mogły wspólnie przygotować kaszubski przysmak jakim jest zupa z brukwi, czyli zupa z żôłtëch wrëków. Dzieci bardzo zaangażowały się w przygotowanie, które jest proste. Kroiły wrëka (brukiew), marchew, piotrëszkã (pietruszkę) i bùlwë (ziemniaki). Jednym ze składników jest mięso gęsie (miãso z gãsë) i przyprawy sól, pieprz i majeranek (majerónk). Na zakończenie zajęć kulinarnych odbyła się degustacja zupy z wrëków.
Malowanie gipsowych gwiazd – świeczników, które mogą być upominkiem świątecznych dla rodziców. Każdy uczeń bardzo dokładnie malował swój świecznik, który po pomalowaniu zabrał do domu.