18 września 2024r. uczniowie klas I uczestniczyli w zajęciach w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej im. Janusza Żurawskiego w Kartuzach, która mieści się w bardzo pięknym budynku dworca kolejowego. Celem wizyty uczniów było zapoznanie dzieci z biblioteką i jej rolą oraz zapoznanie uczniów z zasadami korzystania z biblioteki. W bibliotece powitała uczestników pani Karolina, która zapoznała i utrwaliła zasady obowiązujące w bibliotece oraz wypożyczalni. Natomiast uczniowie dowiedzieli się jak korzystać z książek, jak je wypożyczyć. Mieli możliwość zobaczyć, dotknąć i pooglądać różne rodzaje książek od klasycznych, po sensoryczne czy książki 3D. Zapoznali się również z rodzajami książek występujących w bibliotece oraz czasopismami. Każdy z uczniów otrzymał upominek w postaci zakładki do książki i coś słodkiego.
Kolejne zajęcia warsztatowe „Od ziarenka do bochenka” dotyczyły upowszechniania tradycji kuchni kaszubskiej, poznawania etapów powstawania chleba dziś i dawniej oraz zapoznania z maszynami i narzędziami do pracy na roli dziś i dawniej. Uczniowie chętnie formułowali piękne okrągłe bułeczki, które dekorowali ziarenkami słonecznika, czarnuszki i lnu. Warsztaty kulinarne „Od ziarenka do bochenka” zorganizowane zostały w Muzeum Kaszubskim im. Franciszka Tredera w Kartuzach jako oferta zwiększająca turystyczną atrakcyjność gminy Kartuzy. Wyjazd pierwszoklasistów zakończyła degustacja przepysznych lodów zakupionych w „Piekarniku Gosi”.